Home 
 Over het Centrum 
 Contact 
 Centrum 50 jaar 
 De geboorte van Rubens | The birth of Rubens 
  Log on
 
Centrum Rubenianum
 

Centrum Rubenianum : Centrum voor de Vlaamse Kunst van de 16e en de 17e eeuw

Het "Nationaal Centrum voor de Plastische Kunsten van de 16de en de 17de eeuw" werd vijftig jaar geleden leven ingeblazen door Frans Baudouin en Roger D'Hulst. Deze vereniging groepeert vandaag nog steeds een aantal eminente kunsthistorici, gespecialiseerd in de oude kunst van de 16de en 17de eeuw.

Na een jarenlang bestaan als "Centrum voor de Vlaamse Kunst van de 16de en 17de eeuw" werd in 2011 een vereenvoudigde naam gekozen: Centrum Rubenianum. De naam weerspiegelt zo ook de sterke band die het documentatiecentrum en het onderzoekscentrum altijd al hebben gehad.

Rubens' Constantijnreeks

Koenraad Brosens focust in het nieuwe Corpusdeel op Rubens' ontwerp en uitvoering van de wandtapijtenreeks met de geschiedenis van keizer Constantijn.

Het volume werd feestelijk voorgesteld op 30 januari 2012 in de Mobilier national te Parijs.

Rubens naar Da Vinci en Michelangelo

Het derde deel van volume 26 is gewijd aan de talrijke getekende en geschilderde kopieën die Rubens maakte naar kunstenaars die werkzaam waren in Florence en Rome, met Leonardo da Vinci en Michelangelo op kop.

Het nieuwe volume in het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard werd feestelijk voorgesteld op 5 juli 2011.

Rubens naar Titiaan

Op 1 december 2010 werd in het Kolveniershof een nieuw deel in het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard voorgesteld.
Ook ditmaal lichtte de auteur en Rubenskenner Jeremy Wood graag zijn werk toe tijdens de feestelijke boekpresentatie.

Het Corpusdeel behandelt opnieuw kopieën die Rubens maakte naar een van de door hem bewonderde voorgangers. Dit keer worden de kopieën naar de Italiaanse grootmeester Titiaan onder de loep genomen.

Celebrating the Centrum: 50 years on!

In november vorig jaar bestond het Centrum voor de Vlaamse Kunst 50 jaar! De vereniging van wetenschappers, toen opgestart als "Nationaal Centrum voor de Plastische kunsten van de 16de en de 17de eeuw", vierde deze gebeurtenis uitgebreid op 22 januari 2010. Deze heuglijke dag kon bovendien de oprichting van het Rubenianum Fund aangekondigd worden. Dit fonds werd in het leven geroepen om de financiële middelen te garanderen, nodig voor de voltooiing van het Corpus Rubenianum.

Rubens naar Rafael

Tijdens de viering voor het 50-jarig bestaan van de Centrum voor de Vlaamse kunst van de 16e en de 17e Eeuw (22/01/2010) werd een nieuw volume van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard voorgesteld.
In dit volume kan u bestuderen hoe Rubens de grote meester Rafaël kopieerde, maar ook hoe hij tekeningen van diens volgelingen zelf bewerkte en verbeterde. Dit uit twee boekdelen bestaande volume vormt het eerste van drie delen die onder de noemer "Rubens naar Italiaanse meesters" zijn verschijnen.