Collectie Marie-Louise Hairs

Documentatie/archief over het Vlaamse bloemstilleven in de vroegmoderne kunst.

Historiek, inhoud en structuur

Het Rubenianum beheert en ontsluit het werkarchief van Marie-Louise Hairs (1912-1998). Hairs was verbonden aan de Université de Liège en wordt erkend als de voornaamste bloemstillevenspecialist van België. Het voorbereidende werk voor haar vele publicaties en correspondentie over bloemstillevens zijn hierin opgenomen. Naast typoscripten en brieven bestaat het archief ook uit notitieboekjes en albums met ansichtkaarten.

Marie-Louise Hairs was goed bevriend met kunstliefhebber Pierre de Séjournet. Haar bibliotheek en fotodocumentatie zijn na haar overlijden door de Séjournet geïntegreerd in zijn eigen collecties. Omdat het Rubenianum in 2011 de bibliotheek en kunstwerkdocumentatie van de Séjournet heeft verworven, hebben de boeken en geannoteerde foto’s van Hairs daar alsnog hun plek gevonden.

Voor meer achtergrondinformatie, zie ook de artikelen in The Rubenianum Quarterly 2013/3 en het RKDbulletin 2014/1.

 

Raadpleging

Het archief van Marie-Louise Hairs is in 2013 verwerkt en geïnventariseerd en vrij ter inzage. De collectiebeschrijving is raadpleegbaar via de zoekingang archieven in Anet. De inventaris is apart beschikbaar in de leeszaal. Via de catalogus online kunt u zoeken naar de kunstenaarsnamen waarover het archief informatie bevat (zoek op 'collectie / M.-L. Hairs' met zoeksleutel 'plaatskenmerk').