Beoordelingsdag

Heb jij nog een Rubens op zolder?

Individuele bezoekers - Beoordelingsdag

Voor de achtste keer kan je in het Rubenshuis naar een expertisedag voor kunstwerken komen. Mensen die vermoeden dat hun zolderschat misschien een meesterwerk is, krijgen er uitleg en duiding van enkele specialisten. Oude Europese schilderijen, tekeningen en gravures worden bestudeerd.

Experten van verschillende musea en erfgoedinstellingen zoals het Rubenshuis, KMSKA, Museum Plantin-Moretus en de Katholieke Universiteit Leuven geven op deze beoordelingsdag kunsthistorische informatie over het onderwerp, de stijl, de techniek, de datering en mogelijk de kunstenaar van de objecten. Waardebepalingen geven ze niet, maar ze kunnen jou wel doorverwijzen naar een veilinghuis, kunsthandelaar of zelfstandig taxateur.

Opmerkelijke vondsten

Eén van de uitschieters op de beoordelingsdag van 2019 was een gehandtekende brief uit 1658 van Helena Fourment, de tweede echtgenote van Rubens. Helena, op dat moment al hertrouwd, bevestigde hierin dat ze van haar schoonzoon Philips van Parys geld ontving inzake de erfenis van haar overleden echtgenoot Peter Paul Rubens. Van Parys, getrouwd met Helena’s oudste dochter Clara-Johanna Rubens, moest nog delen opleggen voor de erfenis van Constantia Albertina. Constantia was de jongste dochter van Rubens. Ze werd 8 maanden na zijn dood geboren en heeft haar vader nooit gekend. Het document geeft een inkijk in het leven van Helena, nadat haar beroemde echtgenoot Rubens al meer dan 25 jaar overleden is.

Praktisch

  • Donderdag 15 juni 2023 van 14 uur tot 17 uur, laatste toegang om 16 uur
  • Deelname is gratis en inschrijven is niet nodig
  • Locatie: Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen

Heb je vragen? Of ben je op zoek naar meer informatie? Stuur een mail naar rubenianum@antwerpen.be