Dürer was hier ... en portretteerde Antwerpen (en nog wel wat meer)

Individuele bezoekers - Lezing

Een lezing door Peter van den Brink (Suermondt-Ludwig-Museum, Aken)

In de zomer van 1520 trok de grote Renaissancekunstenaar Albrecht Dürer met vrouw Agnes en dienstmaagd Susanna van Neurenberg naar Antwerpen, over stoffige wegen en golvende rivieren. Hij hield een dagboek bij waarin hij vooral zijn uitgaven en inkomsten akribisch noteerde, maar ook kond deed van bijzondere gebeurtenissen, zoals het bezoek aan het Lam Gods, direct gevolgd door de dierentuin in Gent, of een curieuze processie in Antwerpen, het 50-persoonsbed van Hendrik van Nassau, de bijna-schipbreuk bij Arnemuiden – waarbij hij uiteraard zelf als redder in de nood optrad - of de Aztekenschat in het Coudenbergpaleis in Brussel, dat als een tentoonstelling werd gepresenteerd ter ere van de kroning van Karel V, 23 oktober 1520 in Aken.

Die laatste gebeurtenis was de facto de aanleiding voor Dürers wonderbare reis die echter veel langer zou duren, tot de zomer van 1521. Dürer schilderde weinig dat jaar, niet meer dan zo’n 20 schilderijen, de helft portretten, maar tekende dat het een lieve lust was. Tegenwoordig getuigen zo’n 120 tekeningen nog van zijn ontembare geestdrift met pen, penseel, krijt en zilverstift. Voor hem was dat net zo fundamenteel als eten en wijn drinken, wat hij ook met veel liefde deed.

Dürer vervaardigde zo’n 90 grote portretten die hij veelal op paneeltjes plakte, als Ersatz-schilderijen. Een stuk makkelijker en sneller te maken dan geschilderde konterfeitsels. Het was voor die tijd een gewaagde marketing-strategie, omdat er nog geen markt bestond voor autonome tekeningen, maar we danken het aan deze grote meester dat hij een eigen niche vond, die vervolgens ook door anderen, zoals Lucas van Leiden en Barthel Bruyn, werd gevolgd. Dat Dürers reis in onze historische optiek uiterst succesvol was, zou hij overigens zelf als eerste tegenspreken. Hij was van mening dat zijn reis door de Lage Landen hem slechts ellende had gebracht.

Met de steun van het Fonds Baillet Latour.

 

Praktisch

  • Deze lezing werd uitgesteld en zal opnieuw gepland worden als extra lezing in 2021.
  • Locatie: Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen
  • Prijs: € 5. Gratis voor Vrienden van het Rubenshuis en donors van het Rubenianum Fund.
  • Voorlopig worden geen bijkomende tickets verkocht voor de Rubenianumlezingen.
  • Kocht u een ticket voor deze lezing in 2020, dan blijft dat ticket geldig op de nieuwe datum in 2021.