De Antwerpse ‘à la mode’–schilder Hiëronymus Janssens (1624-1693)

Lezing

Dr. Magnus presenteert de schilder Hiëronymus Janssens, bijgenaamd ‘Den Danser’ en zijn werk. Ze heeft ook aandacht voor het publiek van zijn elegante genretaferelen en hun cultuur- en kostuumhistorische betekenis.

Deze lezing behandelt de genreschilderijen van de Antwerpse kunstenaar Hiëronymus Janssens, bijgenaamd ‘Den Danser’. De anonieme figuurtjes op zijn schilderijen belichamen het ideale gedrag van de vroegmoderne stedelijke elite op hun bals of banketten. In het zeventiende-eeuwse Antwerpen bestond deze groep voornamelijk uit een handelselite met aristocratische aspiraties en uit recent in de adelstand verheven kooplieden. Zij hadden nood aan uiterlijke symbolen van hun ‘adellijke’ levensstijl. Janssens benadrukt die in het bijzonder aan de hand van de modieuze kledij en dansposities van de figuren.

In deze lezing worden de schilder en zijn productie voorgesteld. Ook het publiek van deze elegante taferelen en de cultuur- en kostuumhistorische betekenis van de schilderijen komen aan bod.

 

Praktisch

  • 13 maart 2016 om 11 uur
  • Locatie: Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen
  • Prijs: € 4

Inschrijven

Inschrijven voor deze lezing kan via e-mail.

Met de steun van het Fonds Inbev-Baillet Latour.