Op zoek naar Theodoor van Loon (1581/82-1649)

Een caravaggist actief in Rome en Brussel

Individuele bezoekers - Lezing

Een lezing door Dr. Sabine van Sprang, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
In Brussel organiseert Bozar vanaf 10 oktober 2018 samen met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België de allereerste tentoonstelling over Theodoor van Loon (1581/82 – 1649), een van de meest originele Zuid-Nederlandse schilders van zijn generatie. Van Loon was vooral actief in Brussel, maar trok liefst drie keer naar Rome en ontdekte er de vernieuwende Italiaanse schilderkunst uit de periode 1580-1620. Hij werd aldus een van de eerste Vlaamse caravaggisten. Hoewel zijn krachtige, plastische stijl sterk verschilt van die van zijn tijdgenoot Peter Paul Rubens werd ook Van Loon snel gewaardeerd door de lokale elite. Hij werkte voor het hof van de aartshertogen Albrecht en Isabella en was bevriend met de grote geleerden van zijn tijd.
Deze lezing zal een nieuw licht werpen op Van Loons leven en werk, en een nieuwe chronologie van zijn schilderijen voorstellen op basis van recente bevindingen.

PRAKTISCH

  • 21 oktober 2018 om 11uur
  • Locatie: Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen
  • De deelnameprijs van € 5 betaalt u bij de start van de lezing. Wij kunnen geen bankcontact of kredietkaarten accepteren, enkel contant. Gratis voor Vrienden van het Rubenshuis en donors van het Rubenianum Fund.

 

Met de steun van het Fonds Baillet Latour.