Portret van een Bruegelexpert

Fritz Grossmann en zijn onderzoeksarchief over Pieter Bruegel I

Individuele bezoekers - Tentoonstelling

In 2019 wordt Pieter Bruegel de Oude gevierd, exact 450 jaar na zijn overlijden. Verschillende tentoonstellingen en evenementen bekijken het leven en werk van deze kunstenaar vanuit diverse perspectieven. In het Rubenianum kijkt u mee over de schouder van een kunsthistoricus die het grootste deel van zijn carrière onderzoek deed naar Bruegel.

Fritz Grossmann (1902-1984) publiceerde tussen 1955 en 1974 drie edities van zijn boek over het geschilderde oeuvre van Pieter Bruegel de Oude. Zijn doel om een volledige catalogue raisonné met ook kopieën en verloren gegane werken uit te brengen, bereikte hij helaas niet. Zijn archief vormt echter wel een neerslag van het vele onderzoek dat hij ter voorbereiding ervan verrichtte. Dit archief werd de voorbije jaren in detail geïnventariseerd en staat ter beschikking van de nieuwe Bruegelvorsers van vandaag en morgen.  

Met deze presentatie wil het Rubenianum het leven en werk van Fritz Grossmann en ook de rijkdom van dergelijke kunsthistorische archieven in de kijker zetten. Aan de hand van diverse documenten uit zijn archief wordt enerzijds het chronologische verhaal van zijn loopbaan gebracht en anderzijds zijn onderzoeksdossier over Bruegels Dulle Griet en zijn contact met Walter S. Gibson, een andere Bruegelonderzoeker, belicht. De opstelling wordt verrijkt met Grossmanns portret in pastel, recent door zijn dochter geschonken aan het Rubenianum.

 

Praktisch

Gratis te bezichtigen elke weekdag van 8u30 tot 12u en van 13u tot 16u30. Uitgezonderd 1 en 11 november.

Wie een ticket koopt voor de Rubenianumlezingen op zondag 15 december, kan de expo die dag ook bezichtigen tussen 10u30 en 13u.