Portret van een Bruegelexpert

Fritz Grossmann en zijn onderzoeksarchief over Pieter Bruegel I

Individuele bezoekers - Tentoonstelling

Pieter Bruegel de Oude werd in 2019 gevierd, exact 450 jaar na zijn overlijden. Verschillende tentoonstellingen en evenementen bekeken het leven en werk van deze kunstenaar vanuit diverse perspectieven. In het Rubenianum kon u mee kijken over de schouder van een kunsthistoricus die het grootste deel van zijn carrière onderzoek deed naar Bruegel. Deze tentoonstelling vond plaats in het najaar 2019.

Fritz Grossmann (1902-1984) publiceerde tussen 1955 en 1974 drie edities van zijn boek over het geschilderde oeuvre van Pieter Bruegel de Oude. Zijn doel om een volledige catalogue raisonné met ook kopieën en verloren gegane werken uit te brengen, bereikte hij helaas niet. Zijn archief vormt echter wel een neerslag van het vele onderzoek dat hij ter voorbereiding ervan verrichtte. Dit archief werd de voorbije jaren in detail geïnventariseerd en staat ter beschikking van de nieuwe Bruegelvorsers van vandaag en morgen.  

Met deze presentatie wilde het Rubenianum het leven en werk van Fritz Grossmann en ook de rijkdom van dergelijke kunsthistorische archieven in de kijker zetten. Aan de hand van diverse documenten uit zijn archief werd enerzijds het chronologische verhaal van zijn loopbaan gebracht en anderzijds zijn onderzoeksdossier over Bruegels Dulle Griet en zijn contact met Walter S. Gibson, een andere Bruegelonderzoeker, belicht. De opstelling was verrijkt met Grossmanns portret in pastel, geschonken door zijn dochter aan het Rubenianum.

Brochure