Corpus Rubenianum Ludwig Burchard

De volledige catalogus van het oeuvre van Rubens

Het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard begon in de jaren 1960 en moet tegen 2020 zijn voltooid. Dit werk van jaren is ook een werk van velen.

1968-2023

Het oeuvre van Peter Paul Rubens wordt geschat op ruim 2500 composities en telt ongeveer 10.000 kunstwerken. Opzet van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard is een volledige catalogus daarvan. De basis van het project is de Burcharddocumentatie, vandaar ook de naam.

De stad Antwerpen verbond zich aan dit project, dat past in haar lange traditie van Rubensonderzoek. Momenteel is het project voor twee derde voltooid. Het eerste deel verscheen in 1968. Het laatste deel wordt in 2023 gepubliceerd. De wetenschappelijke uitgave van het Corpus Rubenianum wordt verzorgd door de vzw Centrum Rubenianum.

Volledigheid

Elk schilderij en elke tekening en schets, maar ook grafiek en wandtapijten die onder het toezicht van Rubens tot stand kwamen, worden in het Corpus Rubenianum behandeld en geduid. De 29 delen, die alle een specifiek facet behandelen, brengen het volledige oeuvre in kaart. Zowel de Burcharddocumentatie als al het onderzoek dat sinds de jaren 1960 werd gevoerd, worden in het Corpus Rubenianum verwerkt. Voor elk deel wordt een onderzoeker aangezocht die het bestaande onderzoeksmateriaal verrijkt met haar of zijn inzichten. Wat de Rubensonderzoeker Ludwig Burchard ooit begon, wordt op deze manier voltooid.