Catalogus online

De analoge onderzoekscollecties worden ontsloten in een online netwerkcatalogus. De catalogus beschrijft alle boeken, catalogi, tijdschriften, artikelen, documentatiedozen en archieven die beheerd worden door het Rubenianum.

U vindt de online catalogus via deze link: http://anet.be/env/desktoprub.

Er zijn twee zoekingangen op de collecties: u kunt kiezen tussen "Zoeken in de bibliotheek en kunstwerkdocumentatie", of "Zoeken in archieven".

Zoeken in bibliotheek en kunstwerkdocumentatie

De bibliotheek en kunstwerkdocumentatie van het Rubenianum vindt u terug in de gemeenschappelijke catalogus van het bibliotheeknetwerk Anet. U doorzoekt met een zoekactie ook de collecties van 25 andere bibliotheken, waaronder de Antwerpse universiteitsbibliotheek, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de museumbibliotheken van het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. 

Publicaties en artikels
Naast een up-to-date aanbod van kunstboeken, museum- en tentoonstellingscatalogi over Europese kunst van de renaissance en de barok, worden ook systematisch hoofdstukken uit deze publicaties en artikels uit recente tijdschriften toegevoegd aan de databank, wat resulteert in een erg fijnmazig zoekinstrument. 

Kunstwerkdocumentatie
De duizenden documentatiemappen over beeldende kunst van het 16de- en 17de-eeuwse Europa vindt u terug op naam van de kunstenaar. 

Onderwerpen
De ontsluiting met gedetailleerde onderwerpen zorgt ervoor dat u de volledige catalogus ook inhoudelijk kunt doorzoeken op:

  • Kunstenaars en verzamelaars
  • Trefwoorden uit de Art & Architecture Thesaurus
  • Iconografische thema’s, personificaties, taferelen en figuren 
  • Gebouwen, musea en andere instellingen
  • Geografische gebieden en locaties
  • Historische gebeurtenissen en periodes
  • Veilingen en tentoonstellingen

Raadpleging
Geregistreerde lezers kunnen het nodige materiaal online aanvragen, zodat het op het gewenste tijdstip klaarligt in de leeszaal. Registreren als lezer doet u via dit formulier of ter plekke aan het onthaal. De A-kaart is onze lezerskaart. 

Unicat, Worldcat en Artdiscovery

U kunt de collecties van het Rubenianum ook doorzoeken via andere groepscatalogi.

In Unicat - de Union Catalogue of Belgian Libraries - doorzoekt u onze collectie samen met die van een negentigtal Belgische wetenschappelijke bibliotheken. In Worldcat - The world’s largest library catalog - vindt u ons naast de collecties van bibliotheken wereldwijd. Daarnaast werd de collectie opgenomen in de Art Discovery Group Catalogue, de groepscatalogus van de meest belangrijke kunstbibliotheken ter wereld.

Unicat.be
Worldcat.org
Artdiscovery.net

Zoeken in archieven

Het Rubenianum ontsluit zijn Bijzondere Collecties in een aparte archiefmodule in Anet. Door gebruik te maken van de zoekomgeving ‘zoeken in archieven’ kunt u vrij zoeken (full text) op alle niveaus van archiefbeschrijvingen. De kunstwerkdocumentatie over Peter Paul Rubens is hier ook apart ontsloten en doorzoekbaar op het niveau van de afzonderlijke thema’s en kunstwerkmappen.