Collectie Iconographisch Instituut Antwerpen

Beelddocumentatie over Europese kunst.

Historiek

Op initiatief van onder meer kunstfotograaf Jos Delville en met de steun van vooraanstaande Antwerpenaren, werd in 1940 het ‘Iconographisch Instituut’ opgericht. Het doel van deze vzw was kunstwerken door middel van fotografische reproducties een grotere bekendheid en waardering te geven. In 1947 is de documentatie overgedragen aan het Stedelijk Prentenkabinet. Daar werd ze voor onbepaalde tijd aangevuld. Meer informatie over het Iconographisch Instituut leest u hier.

In 2013 is de volledige fototheek overgedragen aan het Rubenianum. De documentatie over Rubens werd geïntegreerd in de kunstwerkdocumentatie van het Rubenianum. Ook de documentatie over Zuid-Nederlandse kunstenaars uit de 16de en 17de eeuw zal in de nabije toekomst geïntegreerd worden in de kunstwerkdocumentatie.
 

Inhoud en structuur

De collectie omvat foto's en fotoreproducties met een focus op Europese (schilder)kunst van halverwege de middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw en is alfabetisch geordend op kunstenaarsnaam.
 

Raadpleging

De collectie is volledig geïnventariseerd op kunstenaarsnaam. Deze inventaris in Excel en een algemene collectiebeschrijving zijn beschikbaar via de archiefdatabank van het Rubenianum.

Het materiaal kan geraadpleegd worden in de leeszaal na aanvraag via de collectiecatalogus. Vanwege de huidige conserveringstoestand dient deze aanvraag minstens één werkdag op voorhand te gebeuren.