Collectie Jansen

Documentatie/archief van Adolf Jansen over beeldhouwkunst en toegepaste kunsten.

HISTORIEK

Adolf Jansen (1899-1989) sloot zijn loopbaan af als conservator van de afdeling beeldhouwkunst bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Hij was een expert in zijn vakgebied, de beeldhouwkunst en toegepaste kunsten, met een focus op de 17de en de 18de eeuw en heeft dan ook talloze publicaties en voordrachten op zijn naam staan.  

INHOUD EN STRUCTUUR

De collectie bestaat voornamelijk uit Jansens ‘handdocumentatie’: meer dan honderd mappen met notities, foto’s, knipsels, publicaties en andere documenten die hij gedurende zijn carrière samenstelde en waaruit hij putte voor het uitwerken van publicaties en tentoonstellingen. De documentatie is ingedeeld volgens kunstenaar, iconografie, topografie, typologie en materiaalsoort en handelt onder meer over kunst in kerkelijk bezit, sculptuur en toegepaste kunsten. 

De collectie is onlosmakelijk verbonden met de kunstwerkdocumentatie van Jansens onderzoekspartner Charles Van Herck (1884-1955), die eveneens wordt bewaard in het Rubenianum.

RAADPLEGING 

De collectie is volledig geïnventariseerd en online doorzoekbaar in de archiefdatabank van het Rubenianum.

Het materiaal kan op verzoek geraadpleegd worden in de leeszaal na contact via rubenianum@antwerpen.be. Gelieve ook steeds een documentaanvraag te plaatsen in de collectiecatalogus.