Collectie Ludwig Burchard

De wetenschappelijke nalatenschap van een groot Rubenskenner

De kern van de Rubenianumcollecties wordt gevormd door de gespecialiseerde bibliotheek en de kunstwerkdocumentatie van Ludwig Burchard (1886-1960), de belangrijkste Rubensspecialist van de 20ste eeuw. Het Rubenianum beheert ook een deel van het persoonlijk archief van Burchard.

Historiek

Ludwig Burchard, een naar Engeland uitgeweken Duitse kunsthistoricus, wijdde zijn professionele loopbaan aan de studie naar Peter Paul Rubens. De omvangrijke kunstbibliotheek en documentatie die hij tijdens zijn onderzoek aanlegde, is na zijn overlijden aan de stad Antwerpen geschonken. Ze vormt de basis van de collecties van het Rubenianum.

 

Inhoud en structuur

Vanwege Burchards brede professionele interesse omvat zijn collectie niet alleen kunsthistorische bronnen, maar ook boeken over aanverwante disciplines (geschiedenis, topografie, religie…). De documentatie (foto’s, notities, bibliografische referenties…) bestrijkt kunst van de antieken tot en met de 19de eeuw, documenteert objecten in verschillende media (schilderkunst, sculptuur, wandtapijten…) en van kunstenaars uit verschillende Europese kunststromingen. Het zwaartepunt van de documentatie ligt op de Vlaamse kunst van de 17de eeuw, en op Rubens in het bijzonder. Burchards persoonlijk archief bevat verschillende typen objecten, zoals notitieboekjes, brieven, akten en reispassen.

Lees ook:
L. Nijkamp, ‘On the record: Burchard’s material legacy’, in: L. Nijkamp, K. Bulckens en P. Valkeneers (eds.), Picturing Ludwig Burchard (1886-1960): a Rubens Scholar in Art-Historiographical Perspective, Londen 2015, pp. 91-102.

 

Project: ontsluiten en valoriseren van de Collectie Ludwig Burchard

Met steun van de Vlaamse Overheid heeft het Centrum Rubenianum in samenwerking met het Rubenianum in 2014-2015 de Collectie Ludwig Burchard wetenschappelijk ontsloten. Lees hier meer over dit project.

Lees ook:

 

Raadpleging

De verschillende onderdelen (boeken, catalogi, oude drukken, prenten, kunstwerkdocumentatie, persoonlijk archief) zijn over de Rubenianumcollecties verspreid. Door middel van een wetenschappelijke inventaris is de oorspronkelijke collectie virtueel samengebracht. De inventaris is zowel in klassieke vorm als via de archiefdatabank van het Rubenianum te raadplegen.

De verschillende onderdelen van de collectie zijn vrij toegankelijk, met uitzondering van enkele stukken uit de documentatie over Rubens. Zie hiervoor kunstwerkdocumentatie. Gelieve steeds een documentaanvraag te plaatsen in de collectiecatalogus.