Collectie Roger-A. d’Hulst

Documentatie/werkarchief over Jacob Jordaens (1593-1678) en andere Vlaamse meesters.

Historiek, inhoud en structuur

Roger-A. d’Hulst (1917-1996), professor kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent, was mede-oprichter en een tijdlang voorzitter van het Centrum Rubenianum. De documentatie die hij voor zijn onderzoek verzamelde, is na zijn overlijden aan het Rubenianum geschonken.

In 1974 publiceerde d’Hulst een beredeneerde catalogus waarin hij het volledige getekende oeuvre van Jacob Jordaens opnam. Het werkarchief dat hij hiervoor heeft aangelegd bevat onder meer notities, correspondentie en beeldmateriaal met betrekking tot Jordaens. De collectie is thematisch geordend.

De overige documentatie, over andere kunstenaars en scholen, werd grotendeels ingewerkt in de kunstwerkdocumentatie van het Rubenianum. D'Hulsts bibliotheek werd ingewerkt in de Rubenianumbibliotheek.

Raadpleging

De archiefcollectie is volledig geïnventariseerd en online doorzoekbaar in de archiefdatabank van het Rubenianum. Het materiaal kan op verzoek geraadpleegd worden in de leeszaal na contact via rubenianum@antwerpen.be. Gelieve ook steeds een documentaanvraag te plaatsen in de collectiecatalogus.