Collectie Van Herck

Documentatie/archief van kunsthandel Van Herck over de Antwerpse beeldhouwkunst uit de 17de en de 18de eeuw.

Historiek

Het Rubenianum bewaart documentatie van de voormalige Antwerpse kunsthandel Van Herck. De familie Van Herck is al sinds de 19de eeuw actief in de wereld van de antiquairs. In 1947 richtte Charles Van Herck (1884-1955) ‘Zaal Van Herck’ op. De firma, waar maandelijks veilingen plaatsvonden, bleef tot 1994 bestaan. Van Herck, een specialist van de Antwerpse beeldhouwkunst uit de 17de en de 18de eeuw, legde ook kunstwerkdocumentatie aan.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) beheert sinds 2013 ook een deel van de fotocollectie van het veilinghuis Van Herck. Eveneens is er beeldmateriaal van de Sint-Barthomomeuskerk van Merksem in aanwezig. De foto’s zijn toegankelijk en downloadbaar via BALaT.

 

Inhoud en structuur

Het deel van de collectie dat nu in het Rubenianum is, bevat fotodocumentatie over onder meer kleinsculptuur in ivoor, terracotta en metaal, en kunstnijverheid uit kerkinterieurs. De documentatie is ingedeeld volgens kunstenaar, iconografie, topografie, typologie en materiaalsoort.

 

Raadpleging

Het materiaal is gedeeltelijk geïnventariseerd: een inventaris en een (COMETA) collectiebeschrijving zijn beschikbaar in de leeszaal. De documentatie kan op verzoek geraadpleegd worden na contact via rubenianum@stad.antwerpen.be. Gelieve ook steeds een documentaanvraag te plaatsen in de bibliotheekcatalogus.