Documentatiefonds Pierre de Séjournet

Bibliotheek en beelddocumentatie over Europese kunst.

Historiek

Het Rubenianum bewaart het documentatiefonds van Pierre de Séjournet de Rameignies (1933-2010). In 2011 kon de collectie aangekocht worden dankzij de steun van het Erfgoedfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Pierre de Séjournet combineerde zijn loopbaan als jurist met een grondige interesse voor kunst uit de Nederlanden. Vanaf circa 1970 richtte hij zich volledig op zijn passie: de studie van de schilderkunst. Tijdens die onderzoeksjaren onderhield hij contacten in de museumwereld en de kunsthandel. Zo was hij ook een trouwe bezoeker van de leeszaal van het Rubenianum. De connaisseur de Séjournet ontwikkelde een talent voor het onderscheiden van kunstenaarshanden.

 

Inhoud en structuur

Het documentatiefonds Pierre de Séjournet bestaat uit meer dan 3000 kunstenaarsmappen (zo'n 40 strekkende meter) die duizenden afbeeldingen bevatten van Europese kunstwerken, waaronder unieke amateurfoto's van werken in private collecties.

De handbibliotheek van ruim 70 strekkende meter bevat museum-, tentoonstellings- en veilingcatalogi, monografieën en referentiewerken.

De bibliotheek en beelddocumentatie van Marie-Louise Hairs is in de collectie geïntegreerd, zie hiervoor Collectie Marie-Louise Hairs.

 

Raadpleging

De documentatie is volledig geïnventariseerd en online doorzoekbaar in de archiefdatabank van het Rubenianum. Alle documentatiemappen over Vlaamse kunstenaars zijn geïntegreerd in de kunstwerkdocumentatie van het Rubenianum en op die manier opvraagbaar. Het overige materiaal kan op verzoek geraadpleegd worden in de leeszaal na aanvraag via in de collectiecatalogus

De verzameling boeken is opgenomen in de Rubenianumbibliotheek en doorzoekbaar via de online catalogus.

 

Deze schenking was mogelijk dankzij de steun van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.