Documentatiefonds Pierre de Séjournet

Bibliotheek en beelddocumentatie over Europese kunst.

Historiek

Het Rubenianum bewaart het documentatiefonds van Pierre de Séjournet de Rameignies (1933-2010). In 2011 kon de collectie aangekocht worden dankzij de steun van het Erfgoedfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Pierre de Séjournet combineerde zijn loopbaan als jurist met een grondige interesse voor kunst uit de Nederlanden. Vanaf circa 1970 richtte hij zich volledig op zijn passie: de studie van de schilderkunst. Tijdens die onderzoeksjaren onderhield hij contacten in de museumwereld en de kunsthandel. Zo was hij ook een trouwe bezoeker van de leeszaal van het Rubenianum. De connaisseur de Séjournet ontwikkelde een talent voor het onderscheiden van kunstenaarshanden.

 

Inhoud en structuur

Het documentatiefonds Pierre de Séjournet bestaat uit circa 3600 kunstenaarsmappen die opgeborgen zijn in zestien dossierkasten. De mappen bevatten duizenden afbeeldingen van Europese kunstwerken, geordend op kunstenaarsnaam. De handbibliotheek van ruim 70 strekkende meter bevat museum-, tentoonstellings- en veilingcatalogi, monografieën en referentiewerken. De bibliotheek en beelddocumentatie van Marie-Louise Hairs is in de collectie geïntegreerd: zie hiervoor Collectie Marie-Louise Hairs.

 

Raadpleging

De collectie is volledig geïnventariseerd en vrij toegankelijk. Er is een inventaris en (COMETA) collectiebeschrijving beschikbaar in de leeszaal. De verzameling boeken is opgenomen in de Rubenianumbibliotheek en doorzoekbaar via de online catalogus. Alle documentatiemappen over Vlaamse kunstenaars zijn geïntegreerd in de kunstwerkdocumentatie van het Rubenianum.

Deze schenking was mogelijk dankzij de steun van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.