Ludwig Burchard

Gerenommeerd kunsthistoricus en Rubenskenner uit de 20ste eeuw

Tot op vandaag neemt de handbibliotheek van Ludwig Burchard een aanzienlijke plaats in binnen het totale boekenbestand van het Rubenianum. Zijn geannoteerde foto’s vormen de kern van zowat elke documentatiemap. Het vlaggenschip van het instituut, het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, draagt niet alleen zijn naam maar ook nadrukkelijk zijn stempel. Wie was Ludwig Burchard?

Ludwig Burchard

Dr. Ludwig Burchard (Mainz 1886-Londen 1960) studeerde kunstgeschiedenis in Karlsruhe, München, Heidelberg en Halle-Wittenberg, waar hij doctoreerde over Rembrandtgrafiek. Burchard was verbonden aan de prentenkabinetten van Dresden en Berlijn. In Berlijn werkte hij onder meer samen met Wilhelm von Bode en Max Friedländer. Hij was nadien verbonden aan het Allgemeines Künstler-Lexikon en de tijdschriften Kunstchronik en Zeitschrift für bildenden Kunst.
    
Het voltooien van Rudolf Oldenbourgs Rubensmonografie in de reeks Klassiker der Kunst (1921) markeerde de start van Burchards levenslange specialisatie in Rubens. In 1935 emigreerde hij onder druk van het naziregime naar Londen, waar hij de bescherming genoot van graaf Antoine Seilern. In 1939 kondigde uitgeverij Elsevier zijn zesdelige Rubenscatalogus aan. Het werk hieraan zette hij voort tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, geassisteerd door onder meer Anne Popham en Fritz Grossmann. In de jaren 1950 werkte Burchard mee aan Rubenstentoonstellingen in Londen en Antwerpen en genoot hij wereldwijde erkenning.

 

Burchard en Antwerpen

Burchard onderhield al vroeg contacten met Antwerpse antiquaren en conservatoren, maar smeedde na 1950 vooral met Frans Baudouin en Roger-A. d’Hulst nauwe banden. Tweemaal werd hij plechtig ontvangen op het Antwerpse stadhuis en zowel in 1955 als in 1956 verbleef hij wekenlang in Antwerpen als gastdocent van het Belgian Art Seminar. Dit leidde er mee toe dat zijn bibliotheek en documentatie na zijn dood in 1960 hun uiteindelijke bestemming in Antwerpen vonden.

Toen het Rubenianum in 2013 zijn vijftigste verjaardag vierde, deed het dat met de studiedag 'Picturing Ludwig Burchard (1886-1960)'.