De papieren nalatenschap van deze veelzijdige man is vandaag verspreid over verschillende instellingen in Antwerpen: het Rubenianum, het Letterenhuis, het Museum Plantin-Moretus en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid, in het kader van de inhaalbeweging digitale collectieregistratie, wordt dit verspreide archief in 2020 volledig in kaart gebracht. Het project werd geïnitieerd door het Rubenianum in partnerschap met de overige drie bewaarinstellingen en Archiefbank Vlaanderen.
De archieven zullen nauwkeurig en uniform geregistreerd worden. We reconstrueren hun context en digitaliseren een selectie van de stukken, die als open data beschikbaar zullen komen op o.a. dams.antwerpen.be. Daarnaast willen we stukken die in andere collecties verzeild geraakten opsporen. De resultaten van het project delen we in een webtentoonstelling op archiefbank.be, via artikels in vaktijdschriften en als eindverslag in de projectenbank van FARO.
Deze overkoepelende ontsluiting maakt het archief van deze prominente figuur toegankelijk voor een breed en internationaal publiek en effent de weg voor diepgaander onderzoek binnen onder meer de (kunst)geschiedenis, letterkunde, politicologie en sociologie.
OPROEP
Mocht u kennis hebben van archivalia met betrekking tot Rooses in andere openbare of private collecties, dan zouden wij dit zeer graag horen. U kan contact opnemen met projectmedewerker Elise Gacoms via elise.gacoms@antwerpen.be.