Het tijdschrift werd gelanceerd in april 2010 als een gezamenlijke project van RIHA – International Association of Research Institutes in the History of Art. De RIHA instellingen – momenteel 33 lid-instellingen verspreid over 21 landen – vormen de redactieraad.
Het tijdschrift onderzoekt nieuwe manieren van internationaal publiceren door middel van een gedecentraliseerde redactie: de individuele RIHA instellingen dienen als lokale redacteurs (local editors) binnen hun land of regio. De local editors onderhouden het contact met de auteur, organiseren de peer reviews en verzorgen de redactie van het manuscript. De managing editor aan het Zentralinstitut für Kunstgeschiche in München coördineert alle activiteiten en finaliseert het redactieproces.
De redacteurs nemen de behoefte van onderzoekers om hun resultaten snel te kunnen publiceren zeer serieus. Om die reden streeft het tijdschrift naar een kort redactieproces van minder dan zes maanden van indienen tot publicatie. Artikelen worden daarom ook niet in gebundelde edities gepubliceerd, maar één voor één.
RIHA Journal wil graag alle dimensies van de kunsthistorische discipline weerspiegelen en staat daarom open voor een breed scala aan kunsthistorische onderwerpen en methodologieën. Er worden enkel wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, zowel in de vorm van individuele bijdragen (articles) als thematisch gebundelde series van artikelen (special issues). In beide gevallen zorgt een double-blind peer-review proces voor de hoogste wetenschappelijke standaarden.
Het Rubenianum nodigt zowel leden van RIHA instellingen als iedere onderzoeker binnen het kunsthistorische veld uit om bijdragen in te sturen in het Engels en bij voorkeur over vroegmoderne (kunst)historische onderwerpen. Indien u graag een artikel zou willen indienen, of vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met Lieneke Nijkamp, local editor voor het Rubenianum, via lieneke.nijkamp@antwerpen.be.