Rubenianum Fund

Onder de patronage van Z.K.H. Prins Hans-Adam II von und zu Liechtenstein werd in 2010 binnen de Koning Boudewijnstichting het Rubenianum Fund opgericht, het mecenaatsfonds voor de ondersteuning van het Rubensonderzoek te Antwerpen.

Doelen

Het fonds wil in de eerste plaats de voltooiing van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, de wetenschappelijke oeuvrecatalogus van Rubens, verzekeren. In 1968 verscheen het eerste deel van 42 geplande volumes. Via een systeem van patronage wil het Fonds de nodige financiële middelen verzamelen voor de publicatie van de laatste 17 boekdelen. Dankzij een intensieve fundraising kon het publicatieritme intussen aanzienlijk worden versneld. De voltooiing van de reeks is gepland voor 2020.

Het Rubenianum Fund ondersteunt ook het jaarlijkse Rubenianum Fellowship, een studiebeurs voor beloftevolle Amerikaanse kunsthistorici die in Antwerpen onderzoek komen verrichten naar de Vlaamse kunst van de 16de of 17de eeuw.

 

Doneren

Schenkers die het Rubenianum en het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard op een substantiële manier willen steunen, kunnen lid worden van het Rubenianum Fund. Afhankelijk van het geschonken bedrag wordt men Member (5000 euro of meer), Benefactor (25.000 euro of meer) of Trustee (meer dan 200.000 euro) van het Fonds.