Veilingcatalogi

Veilingcatalogi zijn essentieel voor het herkomstonderzoek, de waardebepaling van kunstwerken en informatie over werken in privécollecties. Met 30.000 stuks is de collectie van het Rubenianum een van de meest omvangrijke in België.

Bronnen voor herkomstonderzoek

Monografieën, reeksen, tijdschriften en overdrukken zijn publicatietypes die traditioneel door bibliotheken verzameld, bewaard en ontsloten worden. Als kunstbibliotheek voegt het Rubenianum daar een extra publicatietype aan toe: de veilingcatalogus. Deze catalogi worden gedrukt naar aanleiding van de verkoop van objecten per opbod. Ze bevatten informatie die essentieel is voor herkomstonderzoek. Vaak verdwijnen kunstwerken na een veiling in privécollecties. Voor deze moeilijk toegankelijke werken zijn veilingcatalogi een cruciale bron van informatie.

 

De collectie

Het Rubenianum bewaart meer dan 300 lopende meter veilingcatalogi. De 30.000 stuks vertellen het verhaal van de kunstmarkt en getuigen van de blijvende interesse voor de Vlaamse kunst. Het Rubenianum ontvangt catalogi van actuele veilingen uit New York, Kopenhagen, Parijs, Berlijn, Brussel, Zürich en andere locaties. De collectie wordt ook aangevuld door schenkingen en legaten van oudere, vaak zeldzame catalogi.

Twee databanken verrijken de collectie op papier: Art Sales Catalogues Online is gebaseerd op Lugt Répertoire des Catalogues de Ventes Publiques en ontsluit meer dan 33.000 gedigitaliseerde veilingcatalogi gepubliceerd tussen 1600 en 1900. ArtPrice bevat informatie over meer recent geveilde kunst en de hedendaagse kunstmarkt. 

 

Kunstwerkdocumentatie

Alle veilingcatalogi die het Rubenianum ontvangt worden systematisch doorgekeken. De informatie over kunstwerken van Vlaamse meesters wordt vervolgens opgenomen in de kunstwerkdocumentatie online

 

Raadpleging

De volledige collectie is raadpleegbaar in de leeszaal.

Omdat nog niet alle titels apart zijn opgenomen in de bibliotheekcatalogus, is het niet altijd duidelijk of een catalogus al dan niet beschikbaar is. De leeszaalmedewerker helpt u in dat geval graag verder. In 2015 startte het Rubenianum een project op om alle catalogi in de bibliotheekcatalogus te registreren.