Veilingcatalogi

Veilingcatalogi zijn essentieel voor het herkomstonderzoek, de waardebepaling van kunstwerken en informatie over werken in privécollecties. Met meer dan 28.000 stuks is de collectie van het Rubenianum een van de meest omvangrijke in België.

Bronnen voor herkomstonderzoek

Monografieën, reeksen, tijdschriften en overdrukken zijn publicatietypes die traditioneel door bibliotheken verzameld, bewaard en ontsloten worden. Als kunstbibliotheek voegt het Rubenianum daar een extra publicatietype aan toe: de veilingcatalogus. Deze catalogi worden gedrukt naar aanleiding van de verkoop van objecten per opbod. Ze bevatten informatie die essentieel is voor herkomstonderzoek. Vaak verdwijnen kunstwerken na een veiling in privécollecties. Voor deze moeilijk toegankelijke werken zijn veilingcatalogi een cruciale bron van informatie.

 

De collectie op papier

Het Rubenianum bewaart meer dan 300 lopende meter veilingcatalogi over oude meesters. De ruim 28.000 stuks vertellen het verhaal van de kunstmarkt en getuigen van de blijvende interesse voor de Vlaamse kunst. Het Rubenianum ontvangt catalogi van actuele veilingen uit New York, Kopenhagen, Parijs, Berlijn, Brussel, Zürich en andere locaties. De collectie wordt ook aangevuld door schenkingen en legaten van oudere, vaak zeldzame catalogi.

Al deze catalogi zijn beschreven in de collectiecatalogus en op te vragen voor raadpleging in de leeszaal. U kan zoeken op  de gebruikelijke zoekingangen (titel, auteur, uitgave), maar ook op veilinghuis, veilinglocatie, begin- en einddatum van de veiling, en bij in het geheel verkochte privécollecties ook op de verzamelaar ervan.

 

De digitale collectie

Twee databanken verrijken de collectie op papier:

  • Art Sales Catalogues Online (ASCO) is gebaseerd op Lugts Répertoire des Catalogues de Ventes Publiques en ontsluit meer dan 33.000 gedigitaliseerde veilingcatalogi gepubliceerd tussen 1600 en 1900.
  • ArtPrice bevat informatie over meer recent geveilde kunst en de hedendaagse kunstmarkt. 

Deze databanken worden in Vlaanderen exclusief door het Rubenianum aangeboden. Helaas mogen wij van de uitgevers geen remote access (online toegang op afstand) aanbieden. Voor het raadplegen van deze databanken kan u terecht in onze leeszaal.