Rubenianumlezingen

Het Rubenianum biedt jaarlijks vier zondagochtendlezingen aan over Antwerpse kunst- en verzamelgeschiedenis. Binnen- en buitenlandse sprekers presenteren hun onderzoek naar thema's uit de Antwerpse en Zuid-Nederlandse kunst- en cultuurgeschiedenis.

In 2021 en 2022 staat Rubens centraal tijdens de Rubenianumlezingen. Enerzijds verkennen we Rubens’ landschappen: de schilderijen met Bert Watteeuw, de tekeningen met An Van Camp. Anderzijds belicht een spilfiguur in het landschap van het Rubensonderzoek de meester vanuit twee perspectieven. Nils Büttner neemt eerst het woord als curator van de tentoonstelling ‘Becoming Famous. Peter Paul Rubens’ (Staatsgalerie Stuttgart, 22.10.2021 – 20.02.2022), vervolgens als auteur van deel XVI (1) van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, over Rubens’ spectaculaire Medicireeks.

De lezingen vinden plaats in het Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen en beginnen steeds om 11 uur stipt.

  • Tickets zijn enkel digitaal beschikbaar. Het is niet mogelijk ter plekke tickets aan te kopen op de ochtend van de lezing.
  • De deelnameprijs bedraagt 5 euro, inclusief een glaasje aperitief dat na de lezing wordt geschonken. Losse tickets kan u bestellen via de eventpagina van iedere lezing.
  • Vrienden van het Rubenshuis en donoren van het Rubenianum Fund betalen geen toegangsgeld.
  • De Rubenianumlezingen in het auditorium zijn helaas enkel toegankelijk via de trap en niet via een lift. 

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van het programma van lezingen?

Schrijf u dan hier in

De Rubenianumlezingen zijn mogelijk dankzij de steun van het Fonds Inbev-Baillet Latour.

Herbekijk de lezingen

Herbekijk hier de lezingen.