Collectie Jean-Pierre De Bruyn

Documentatie/werkarchief over Erasmus Quellinus II (1607-1678).

Historiek

In 2014/2015 schonk Jean-Pierre De Bruyn zijn persoonlijke werkarchief over Erasmus Quellinus II aan het Rubenianum. De Bruyn voltooide in 1972 zijn doctoraat over de kunstenaar aan de Universiteit Gent, wat resulteerde in de eerste monografische studie over Quellinus in 1988.

Het onderzoek naar Quellinus bleef in De Bruyns hele loopbaan centraal staan en culmineerde in de tentoonstelling ‘Dans le sillage de Rubens, Erasme Quellin’ in het Musée de Flandre, Cassel in 2014, de eerste monografische tentoonstelling gewijd aan deze kunstenaar. De tentoonstellingscatalogus bevat een uitgebreide bibliografie en een gereviseerd overzicht van Quellinus’ oeuvre.

Inhoud en structuur

De collectie omvat onder meer boeken, veilingcatalogi, correspondentie en een uitgebreide (beeld)documentatie. Ze is met zorg geordend en geïnventariseerd door de archiefvormer.

Voor meer achtergrondinformatie, zie The Rubenianum Quarterly 2015/1.

Raadpleging

De collectie is nog in staat van verwerking, maar de detailinventaris van het archiefgedeelte is reeds beschikbaar in de archiefdatabank van het Rubenianum. Voor inzage kunt u een verzoek sturen naar rubenianum@stad.antwerpen.be