Collectie Max Rooses

Werkdossiers over Rubensonderzoek en kunsthistorische tentoonstellingen.

Historiek

Het Rubenianum bezit enkele archiefstukken van Max Rooses (1839-1914). Rooses was een veelzijdig man: behalve de eerste conservator van Museum Plantin-Moretus en een befaamd Rubenskenner was hij ook zeer actief als literair criticus en journalist. Ten slotte was Rooses ook een prominente figuur in de Vlaamse Beweging en actief in liberale en vrijzinnige kringen. Wegens deze veelzijdige activiteiten is het archief van Max Rooses verspreid over verschillende instellingen. Behalve het Rubenianum bezitten bijvoorbeeld ook het Museum Plantin-Moretus en het Letterenhuis archief van hem. De collectie in het Rubenianum werd door het Museum Plantin-Moretus geschonken.

Inhoud en structuur

De collectie bestaat enerzijds uit enkele werkdossiers die Rooses opstelde naar aanleiding van kunsthistorische tentoonstellingen waarbij hij secretaris was, namelijk 'Jacob Jordaens’, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen (1905) en ‘L’Art Belge au XVIIe siècle’, Jubelpark, Brussel (1910). Het gaat voornamelijk om briefwisseling, aangevuld met allerlei andere documenten. Anderszijds bevat de collectie ook documentatie die Rooses verzamelde naar aanleiding van zijn onderzoek en bijhorende publicaties over Rubens.

Raadpleging

De collectie is volledig geïnventariseerd en online doorzoekbaar in de archiefdatabank van het Rubenianum. Het materiaal kan geraadpleegd worden in de leeszaal na aanvraag via de collectiecatalogus.