Een ware schat aan studiematerieel (2016-2017)

Doorgedreven ontsluiting en valorisatie van de Collectie Ludwig Burchard

Met dank aan een genereuze gift zal het Rubenianum opnieuw aandacht besteden aan de wetenschappelijke nalatenschap van Ludwig Burchard (1886-1960).

Het project beoogt een diepgaande ontsluiting en verdere valorisatie van de Collectie Ludwig Burchard. Burchard was de meest vooraanstaande Rubensspecialist van zijn eeuw. Vanwege de rijkdom aan unieke informatie over de Vlaamse kunst van de 16de en 17de eeuw, geldt deze collectie als de kerncollectie van het Rubenianum en vormt het tegelijkertijd het basismateriaal voor het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, de beredeneerde oeuvrecatalogus van Peter Paul Rubens (1577-1640).

Het project bestaat uit twee componenten. Het eerste deel is een voortzetting van het project Digitizing the Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, dat eerder gefinancierd werd door subsidies van de Kress Foundation en de Vlaamse Overheid. Met dit project zijn alle Corpusdelen die tot 2018 online gepubliceerd mogen worden in afspraak met uitgeverij Brepols, digitaal aangeboden met links naar RKDimages.

Het tweede component is een voortzetting en verdieping van het in 2015 voltooide project rondom het archief en de documentatie van Ludwig Burchard. Tijdens dit eerste project is de hele collectie virtueel in kaart gebracht door middel van een wetenschappelijke inventaris welke digitaal ontsloten is via het archiefbeschrijvingssysteem in Anet. Tijdens voorliggend project is deze inventaris voor bepaalde objecten tot op een dieper niveau uitgewerkt, o.a. voor de notaboekjes, agenda’s en brieven van Burchard. Ook is er meer aandacht besteed aan bepaalde delen uit de collectie die eerder niet aan bod waren gekomen, zoals de geannoteerde boeken van Burchard, de collectie originele prenten en tekeningen, en de documentatie over andere vroegmoderne Zuid-Nederlandse kunstenaars.

Tussentijdse resultaten zijn gepubliceerd in de Rubenianum nieuwsbrieven.